Rabu, Mac 28, 2012

23 pelajar Malaysia terima biasiswa kerajaan Jepun

KUALA LUMPUR, 27 Mac : Seramai 23 pelajar menerima biasiswa kerajaan Jepun yang keseluruhan bernilai RM4.5 juta bagi melanjutkan pelajaran di negara tersebut.

Mereka terdiri daripada 21 lepasan ijazah dan dua pelajar ijazah pertama yang dipilih daripada 100 pemohon.

Menurut Duta Jepun ke Malaysia, Shigeru Nakamura (gambar), pelajar yang mengikuti pengajian ijazah pertama akan menerima RM256,800 seorang untuk tempoh lima tahun sementara yang mengikuti ijazah lanjutan akan menerima RM188,280 untuk tempoh pengajian tiga tahun.

"Pelajar ijazah pertama akan menerima RM4,280 sebulan sementara lepasan ijazah akan menerima RM5,230 sebulan," katanya di sini, Selasa.

Yang turut hadir pada majlis itu ialah Pengarah Bahagian Pembangunan Modal Insan, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Datuk Mohd Tajudin Don.
Nakamura berkata pelajar yang diberi biasiswa itu dipilih berdasarkan kelayakan mereka, keputusan peperiksaan yang ditetapkan kerajaan Jepun serta temuduga yang dijalankan pihak kedutaan Jepun, JPA dan Kementerian Pelajaran.

Mereka akan dikecualikan dari membayar yuran sekolah, tuisyen dan peperiksaan selain diberi tiket penerbangan pergi-balik.

Nakamura berkata dua per tiga dari pelajar berkenaan akan mengikuti pengajian sains semula jadi selain kewangan, pengurusan, pendidikan, arkitek dan teknologi maklumat.

Mereka akan berlepas pada April dan Oktober ini.

Beliau mengucapkan tahniah kepada mereka dan berharap mereka seronok tinggal dan belajar di Jepun.

"Sebagai duta kecil negara kamu, kamu berpeluang mendekatkan Malaysia kepada rakyat Jepun dan berpeluang untuk menyumbang kepada persefahaman bagi meningkatkan setiakawan antara kedua-dua negara," katanya. -BERNAMA