Khamis, Julai 28, 2011

Nilaian Sebuah Seminar Transformasi Ramadhan


PMUKM berasa sangat berbesar hati melihat kelancaran program Seminar Transformasi Ramadhan yang dianjurkan Biro Kerohanian & Pembangunan Insan PMUKM bersama Akademi Sinergi yang menggabungkan tiga buah konsultan terkemuka negara iaitu Sinergi Training & Consultancy, Infitah Training & Consultancy dan Total Success Training & Consultancy pada 24 Julai 2011 di Dewan Kuliah Kompleks Tun Abdullah Mohamad Salleh (KTAMS).

Meskipun mahasiswa UKM berada dalam keadaan (mode) cuti, ia tidak menghalang beberapa mahasiswa mewakili PMUKM untuk bersama Akademi Sinergi menganjurkan seminar ini. MPP yang terlibat sama menjadi ahli jawatankuasa adalah MPP Noriah Abdul Rahman dan MPP Aida Rahayu. Sambutan yang menggalakkan sehingga mencecah lebih 370 orang membuatkan PMUKM cukup yakin dengan pembawakan KEINTELEKTUALAN sebagai paksi  perjuangan selain KEBAJIKAN, PERPADUAN dan KEADILAN SOSIAL.

"Seminar ini diharapkan dapat memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan sampaikanlah isi seminar ini kepada orang lain walau satu ayat. Manfaat ini perlu dikongsikan bersama agar Ramadhan kali ini walaupun bulan yang sama pada tahun-tahun sebelumnya namun natijahnya kepada kita berbeza malah lebih baik lagi," kata Ahmad Muzzammil Muhd Hairi, Presiden PMUKM dalam ucapannya di awal program.

Pengisian hebat dari Ustaz Hasrizal Abdul Jamil berkaitan Transformasi Ramadhan dari segi spiritual dan emosi, Tuan Fazrul Ismail pula menerangkan transformasi dari sudut keintelektualan dan Dr. Mahathir Mohamed pula berhujah mengenai transformasi dari sudut fizikal telah mengujakan hadirin yang hadir.

PMUKM ingin berkongsi sedikit sebanyak input seminar di blog ini. Ucapan terima kasih buat Saudari Mahirah Jazlan, mahasiswi tahun 2 FST yang menjadi salah seorang peserta seminar kerana sudi mengizinkan penulisan beliau untuk dipaparkan.

SLOT 1 :: 'Ramadhan dan Transformasi Intelektual' oleh Tuan Fazrul Ismail

Berikut merupakan petikan dari Surah Al-Baqarah (183-197) yang mengkhusus kepada puasa / amalan di bulan Ramadhan ; 
"Wahai orang beriman! Diwajibkan ke atas kamu berpuasa (ramadhan) sebagaimana diwajibkan ke atas orang yang terdahulu daripada kamu, semoga kamu bertaqwa." (2 : 183) 
"(Puasa yang diwajibkan itu) beberapa hari tertentu. Sesiapa antara kamu sakit atau musafir (haruslah berbuka) dan wajib digantikannya pada hari-hari yang lain. . Orang yang tidak berdaya berpuasa , wajib membayar fidyah, iaitu memberi makan  kepada orang miskin. Sesiapa yang bersukarela melakukan kebajikan (membayar fidyah lebih daripada yang ditentukan) maka itu lebih baik baginya , dan jika kamu berpuasa adalah lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahui." (2 : 184) 
"Dalam bulan Ramadhan diturunkan al Quran sebagai petunjuk kepada manusia dan keterangan yang menjelaskan petunjuk serta perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Sesiapa antara kamu menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya) maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu. Sesiapa yang sakit atau musafir (diharuskan berbuka) hendaklah menggantikannya pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagi kamu dan tidak menghendaki kamu menanggung kesusahan. Hendaklah kamu cukupkan bilangan puasa dan hendaklah kamu mengagungkan Allah kerana memberi petunjuk kepada kamu, semoga kamu bersyukur." (2 : 185) 
"Apabila hamba-hambaKu bertanya kepada engkau (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku hampir. Aku memperkenankan permohonan orang yang meminta jika dia meminta kepada Aku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan aku serta beriman kepada Aku supaya mereka sentiasa berada dalam kebenaran." (2 : 186) 
"Kamu dihalalkan bersetubuh dengan isteri kamu pada malam puasa. Mereka sebagai pakaian kamu dan kamu pakaian bagi mereka. Allah mengetahui bahawa kamu mengkhianati diri kamu dan Allah menerima taubat dan memaafkan kamu. Maka sekarang setubuhilah isteri-isteri kamu  dan carilah apa-apa yang ditetapkan oleh Allah bagi kamu. Makan dan minumlah sehingga nyata kepada kamu garis putih daripada garis hitam pada waktu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu hingga ke malam (maghrib). Janganlah kamu setubuhi mereka (isteri-isteri) ketika beriktikaf di masjid. Itulah batas-batas larangan Allah, maka janganlah kamu hampir. Demikianlah Allah terangkan ayat-ayatnya (peraturan-peraturan) kepada manusia. Semoga mereka bertaqwa." (2 : 187)
- Puasa boleh menjadi perisai bagi orang mukmin - "Asy-Syahadatain" - ketahanan fizikal & intelek, emosi serta spiritual
*tak sempat salin banyak dari beliau*

SLOT 2 :: 'Transformasi Fizikal' oleh Dr. Mahathir Mohamed (err, bukan yang ex-PM ya)

Dr. Mahathir Mohamed sedang menyampaikan ilmu kedoktoran
Objektif

 • mengingati kebesaran Allah
 • mengenalpasti masalah sewaktu berpuasa dan cara mengatasinya
 • mengetahui kesan positif pada sistem badan
 • mengetahui teknik terbaik transformasi fizikal pada bulan Ramadhan

"Wahai orang beriman! Diwajibkan ke atas kamu berpuasa (ramadhan) sebagaimana diwajibkan ke atas orang yang terdahulu daripada kamu, semoga kamu bertaqwa." ~Surah Al-Baqarah, Ayat 183~
"Kami akan perlihatkan kepada mereka tanda-tanda kekuasaan Kami di merata-rata tempat (dalam alam yang terbentang luas ini) dan pada diri mereka sendiri, sehingga ternyata jelas kepada mereka bahawa Al-Quran adalah benar. Belumkah ternyata kepada mereka kebenaran itu dan belumkah cukup (bagi mereka) bahawa Tuhanmu mengetahui dan menyaksikan tiap-tiap sesuatu? " ~Surah Fusshilat, Ayat 53~
Kesan positif puasa pada tubuh ;

 • menurunkan berat badan dan tekanan darah
 • menstabilkan paras gula dalam darah
 • meningkatkan sensitiviti pada insulin
 • merehatkan dan membaikpulih usus (sistem penghadaman)
 • meningkatkan proses nyahtoksik hati
 • menambah jangka hayat

*Organ Hati penting kerana ia organ pertama yang menerima kesan selepas makan

Masalah fizikal ketika puasa (dan penyelesaian) ;

 1. Kembung perut > elakkan makan berlebihan / banyak dalam satu masa!
 2. Sembelit > minum air lebih sewaktu berbuka dan lebihkan pengambilan serat dalam hidangan
 3. Sakit kepala > kurangkan kebergantungan pada air kopi (elak ketagih / caffein shortage)
 4. Kejang otot > lebihkan pengambilan Kalsium, Magnesium dan Potassium (banyak dalam sayur & buah-buahan)
 5. Gastrik > kurangkan makanan berasid, baiki rutin pemakanan
 6. Letih / lesu
 7. Kurang kandungan gula

Struktur Perut ;

 • makanan dihadamkan sepenuhnya dalam tempoh 4 jam
 • nilai keasidan sekitar 2-3 pH (Subhanallah, paras asid yang begitu tinggi namun tak pernah perut itu rosak, kerana adanya lapisan mukosa yang melindungi dinding perut daripada terhakis. Namun kekurangan mukosa yang disebabkan oleh rutin pemakanan tak seimbang boleh menjadi punca seseorang menghidapi gastrik)
 • gastrik terjadi apabila terlalu banyak makan pada waktu tertentu, atau sudah biasa makan pada waktu tertentu (setiap kali makanan masuk dalam perut, asid akan terus dirembeskan. Tetapi apabila sudah biasa makan pada waktu tertentu dan pada suatu hari kita tak makan waktu itu, asid tetap keluar dan itu yang buat sakit gastrik - menghakis dinding perut)
 • gastrik jika dibiarkan (tak dirawat) akan menjadi ulser

Obesiti ;

 • sinonim dengan penyakit-penyakit seperti sakit jantung, strok, diabetes, sakit lutut dan pinggang

"Belanjakan (harta kamu) untuk jalan Allah dan janganlah kamu menjerumuskan diri ke dalam kebinasaan. Buatlah kebaikan, sesungguhnya Allah suka kepada orang yang berbuat baik." ~Surah Al-Baqarah, Ayat 195~

 • proses merawat :
  • DECIDE + PLAN ---> COMMIT ---> SUCCEED (INSYAALLAH)
 • Langkah 1 : Kenalpasti Masalah..
  • kira BMI (body mass index) = berat (kg) / tinggi (m)²
   • normal = 20 - 25
   • overweight = 26 - 30
   • obes = 31 - 36 atau lebih
  • kira % lemak badan
  • lakukan 'waist to hip ratio' (ukuran keliling pusat bahagi dengan ukuran keliling pinggang). Ratio yang seimbang ialah <0.8
  • dapatkan ujian darah untuk uji kolestrol (orang kurus / normal pun perlu cek, tak semestinya kurus tu sihat juga)
 • Langkah 2 : Faham Bagaimana Badan Berfungsi..

"Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat beribadat (atau mengerjakan sembahyang) dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau-lampau; sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang melampaui batas." ~Surah Al-A'raaf, Ayat 31~

 • imbangan tenaga (contoh) ;
  • Keperluan harian = 2000 kcal
  • Pemakanan harian = 4000 kcal
  • maka lebihan tenaga adalah 2000 kcal yang akan disimpan sebagai lemak
 • berat badan dipengaruhi 90% pemakanan dan 10% senaman
 • untuk menghilangkan 1 paun lemak (lbs) = 3500 kcal perlu dibakar
 • cara terbaik adalah mengurangkan kalori dalam makanan sedikit demi sedikit (berjadual)


carta yang dibuat semula menggunakan Lucid Chart
Faedah bersahur & berbuka pada waktunya ;

 • elak 'kebuluran' / kekurangan tenaga
 • elak asid berlebihan dalam perut

Makronutrien penting ;

 1. Protien - dada ayam (tak berkulit), ikan, telur (elakkan makan kuning telur > banyak kalori), daging
 2. Karbohidrat - nasi, roti putih.. > beri glycemic response (beri tenaga dalam masa singkat, namun bila berkurangan, mudah mengantuk)
  1. fokus pada roti bijirin, beras basmathi, sayur + buah-buahan (karbohidrat berbentuk serat)
 3. Lemak
  1. lemak bahaya (tinggi LDL) = lemak trans (banyak dalam makanan bergoreng), marjerin
  2. lemak elok = minyak zaitun, Omega-3, minyak kelapa dara, kekacang

Ilustrasi contoh kadar pengambilan antara 3 makronutrien ini ;
Jika protein sebanyak tapak tangan, karbohidrat sebanyak sepenumbuk dan lemak sebesar ibu jari (sumber gambar google dan diedit)
Senaman bulan Ramadhan ;

 • cara terbaik > senaman 'Core' / statik dalam 10-30 saat sehari > membina ketahanan otot
 • punca tenaga sebenarnya dari otot
 • resistance traning > kekalkan komposisi otot


SLOT 3 :: 'Transformasi Spiritual & Emosi' oleh Ustaz Hasrizal Abdul Jamil

Ustaz Hasrizal~
"Dalam bulan Ramadhan diturunkan al Quran sebagai petunjuk kepada manusia dan keterangan yang menjelaskan petunjuk serta perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Sesiapa antara kamu menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya) maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu. Sesiapa yang sakit atau musafir (diharuskan berbuka) hendaklah menggantikannya pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagi kamu dan tidak menghendaki kamu menanggung kesusahan. Hendaklah kamu cukupkan bilangan puasa dan hendaklah kamu mengagungkan Allah kerana memberi petunjuk kepada kamu, semoga kamu bersyukur." ~Surah Al-Baqarah, Ayat 185~

Sesi dimulakan dengan kisah sejarah, iaitu Presiden pertama Tunisia, Habib Bourguiba yang mengeluarkan pekeliling pada tahun 1961 - tidak membenarkan puasa!

 • Berikut di'paste' sedikit petikan kisah ini dari Khutbah Jumaat Ust. Hasrizal agar tak lari dari maksud asal beliau ;

Sejarah mencatat, pada tahun 1961 umat Islam digemparkan apabila Presiden Tunisia pertama, Habib Bourguiba, telah mengeluarkan perintah melarang rakyatnya, terutama dari kalangan kakitangan awam daripada berpuasa di bulan Ramadhan. Untuk menunjukkan tahap keseriusan beliau dengan perintah ini, Habib Bourguiba telah muncul bersama anggota kabinetnya secara langsung di televisyen pada tengah hari Ramadhan dan mereka makan beramai-ramai dengan mesej, “kami memaksudkan apa yang kami kata!”
Alasan Habib Bourguiba menghalang puasa di bulan Ramadhan itu ialah, puasa mengurangkan produktiviti negara!
Apa pendirian kita?
Apakah kita bercita-cita untuk melihat ada pemimpin negara ini yang menjejaki polisi Habib Bourguiba? Naudhubillah min Dzaalik!
Kita mungkin marah dengan Habib Bourguiba. Pandangannya itu amat bertentangan dengan al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w. Malah ia menyalahi seluruh catatan sejarah umat Islam. Apakah Habib Bourguiba tidak tahu, bahawa di bulan puasa itulah, umat Islam mencapai kemenangan di dalam Perang Badar? Kota Mekah dibebaskan di bulan Ramadhan. Ketibaan Islam di Andalus dan mengasaskan pemerintahan Islam 700 tahun, berlaku di bulan Ramadhan. Peperangan Ain Jalut yang menumpaskan pengganas Tatar berlaku di bulan Ramadhan. Pembebasan bumi Palestin oleh Salahuddin al-Ayyubi juga berlaku di bulan Ramadhan. Bulan Ramadhan adalah bulan yang hebat bagi umat Islam.
Apakah Habib Bourguiba buta sejarah?
Beliau mungkin buta sejarah. Beliau juga mungkin tidak buta sejarah. Namun apa yang penting ialah, ia adalah SEJARAH. Ia buat semasa. Ia bukan kita. Ia adalah sejarah.
       *untuk baca teks penuh Khutbah ini, klik [sini]

 • namun ada betulnya jika kita katakan produktiviti boleh menurun ketika berpuasa, tetapi bukan puasa dan Islam yang dipersalahkan! Jika seseorang tidak berpuasa dengan cara yang betul maka benarlah produktivitinya akan menurun (salah pada caranya)

1) Betulkan cara pandang pada ibadah puasa ;

 • kesihatan?
 • buat duit?
 • pahala semata-mata?
 • PROSES! (yang hakiki)


Proses yang dibentuk ketika puasa, terbahagi kepada 4 aspek, dan aspek Spiritual adalah yang utama (pengaruhi aspek lain)

Memahami proses ad-deen [klik gambar untuk lihat lebih jelas].. diberi analogi cara membuat kuih baulu. Jika baulu tak sedap, pasti ada yang tak kena pada bahan / prosesnya!

 • Kata beliau lagi ; "Siapa nak jadi baik kena solat, sebab solat dapat baikkan orang (mencegah kemungkaran) dan sesiapa yang bersolat tak semestinya dah baik. Jika masih melakukan kemungkaran maka pasti ada yang tidak kena pada input (niat) dan proses (ketika solat itu)"

2) Mekanisme Puasa ;
"Wahai orang beriman! Diwajibkan ke atas kamu berpuasa (ramadhan) sebagaimana diwajibkan ke atas orang yang terdahulu daripada kamu, semoga kamu bertaqwa." ~Surah Al-Baqarah, Ayat 183~

Mekanisme puasa dari ayat 183 Surah Al-Baqarah, berdasarkan input, proses dan output

 • Ramadhan mengikut kalendar lunar (berdasarkan bulan), menjadi 10 hari lagi awal pada setiap tahun
 • jika di utara (UK, Canada, Eropah.), Disember adalah musim sejuk (dan ramadhan pada waktu itu lebih 'mudah' dilalui)
 • jika di selatan, mereka diuji dengan cuaca yang panas (siang yang panjang)
 • Malaysia di tengah-tengah (garisan khatulistiwa) maka setiap tahun sama pengalaman dan waktunya..
 • hikmah berlainan = Allah telah tetapkan waktu mengikut kesesuaian penduduk di sesuatu kawasan & fitrahnya..

3) Mencapai Kualiti Taqwa

 • nilai di sisi Allah ---> bukan harta, pangkat dan rupa!
 • jadi, apa nilaian di sisi Allah ? >>

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)." ~Surah Al-Hujurat, Ayat 13~

 • ya. nilaian Allah hanyalah TAQWA.
 • implikasi Taqwa pada 4 aspek 'proses' tadi (fizikal, spiritual, emosi, intelektual) akan menyeimbangkan hubungan dengan Allah, hubungan sesama manusia dan juga dalam pekerjaan kita..

4) Definisi Taqwa ;

 • Umar al-Khattab bertanya kepada Ubai bin Kaab makna Taqwa :
  • Ubai (jawab dalam bentuk soalan semula) : "Pernahkah kamu melalui jalan yang berduri?"
  • Umar : "Sudah tentu"
  • Ubai : "Apa yang kamu lakukan?"
  • Umar : "Saya menyingsing pakaian dan berjalan penuh hati-hati agar tidak terkena duri."
  • Ubai : "Itulah Taqwa"
 • TAQWA itu ibarat berjalan dengan penuh hati-hati, tidak 'main redah je'
 • ia berkenaan dengan kesedaran (conscious) dan kawalan diri (self control)

5) Cabaran Luar :: Syaitan

 • Rasulullah s.a.w bersabda :

“Apabila masuk bulan Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu syaitan-syaitan” (hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

 • Pada bulan Ramadhan, syaitan dirantai, bukan dibius.. jadi sesiapa yang mendekati tempat kegemaran syaitan / mendekati kemungkaran, dia tetap akan dipengaruhi untuk melakukan maksiat (ibarat mendekati anjing garang yang tertambat)
 • namun bukan semua kejahatan datang dari syaitan, tetapi bergantung juga kepada kawalan diri sendiri (self control)


6) Cabaran Utama :: Diri Sendiri
"Dengan yang demikian, bagaimana fikiranmu (wahai Muhammad) terhadap orang yang menjadikan hawa nafsunya: Tuhan yang dipatuhinya dan dia pula disesatkan oleh Allah kerana diketahuiNya (bahawa dia tetap kufur ingkar) dan dimeteraikan pula atas pendengarannya dan hatinya serta diadakan lapisan penutup atas penglihatannya? Maka siapakah lagi yang dapat memberi hidayat petunjuk kepadanya sesudah Allah (menjadikan dia berkeadaan demikian)? Oleh itu, mengapa kamu (wahai orang-orang yang ingkar) tidak ingat dan insaf? " ~Surah Al-Jatsiah, Ayat 23~

 • 'tuhan palsu' yang dimaksudkan bukanlah dari patung berhala semata-mata, atau pohon / kuburan yang dipuja, namun 'tuhan palsu' itu mungkin juga berada dalam diri kita sendiri, yang jarang disedari > iaitu NAFSU
 • yakni apabila nafsu dijadikan lebih penting dari kehendak / suruhan Allah


7) Formula Perubahan
"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya." ~Surah Ar-Ra'd, Ayat 11~

 • Siapa pengaruh siapa? (contoh : "Saya bad mood /mencarut bila jalan jem, bila jalan lengang saya berzikir")
 • Itu menunjukkan kita letakkan diri kita dalam keadaan yang kita tak boleh kawal.. contoh lain : bad mood bila cuaca hujan...
 • Itu semua ketentuan Allah, jangan jadikan diri kita terikat / dipengaruhi oleh situasi yang kita tak dapat kawal, ubahlah diri kita dahulu


Circle of Control / No Control - boleh dijadikan panduan berguna (cadangan Ust. Hasrizal)

-----'Transformasi Emosional'-----

 • berupaya membuat pilihan dalam tindakan
 • kegagahan sebenar - mengawal diri ketika marah
 • Sabda Rasulullah SAW;

“Bukanlah dikatakan gagah itu orang yang kuat bergusti. Akan tetapi yang dikatakan gagah itu orang yang dapat memiliki (mengawal) dirinya ketika marah” [Muttafaq ‘alayh]

 • berkait dengan kisah "Who kicks the cat?" > link [Siapa Sepak Kucing Malang Itu - tulisan Ust. Hasrizal]
 • contoh lain : lagu "Bangau Oh Bangau"
 • *salah seorang perlu menghentikan 'kitaran' salah menyalahkan / melepaskan kemarahan itu!*
 • kadang-kadang kemarahan itu perlu contohnya apabila isu seperti Rasulullah SAW dipersendakan melalui karikatur & perkara-perkara yang mencemar nama Islam, bukanlah dengan memaki hamun pihak yang bersalah, tetapi kita perlu berusaha untuk mengubahnya (ubah masalah menjadi peluang menyampaikan yang benar)
 • *ingat 'sendi' kita dalam segala hal = Taqwa*

a) Mekanisma Puasa (tambahan) yang efektif (berkait dengan emosi) :

 • Sabda Rasulullah SAW ;

"Bukanlah berpuasa itu sekadar menahan dari makan dan minum. Sesungguhnya puasa itu juga adalah menahan diri dari perkara yang sia-sia dan kotor (lucah). Jika kamu dimaki oleh seseorang atau diperbodohkannya, maka berkatalah: "Sesungguhnya aku berpuasa"." [riwayat Ibn Khuzaimah dan al-Hakim / Sahih al-Targhib 1068]

 • bukan bermakna jika ada orang mencuri barang kita, kita pun berkata ''Sesungguhnya aku berpuasa" dan membiarkan sahaja. Bukan begitu. Hadis ini lebih kepada soal muamalat / dimarahi ketika berbual, berhujah, dalam organisasi, etc tanda self control

b) Menjadi Manusia Proaktif

 • diselitkan kisah Steven Covey bersama anaknya (di'paste' dari salah satu artikel Ust Hasrizal) ;

..Ketika Covey sampai di pintu rumah, dia diterpa anak kecilnya sambil berkata, “daddy, I am a hardworking man”�
Sandra, isterinya berkata, “tadi semasa saya baru balik kerja, anak kita ini sedang menaburkan bekas-bekas makanan kotor di atas lantai. Kemudian disimbahnya dengan air”�
Oh, itu pengalaman kita semua. Balik kerja, penat-penat, sakit-sakit, tiba-tiba anak buat hal. Apa reaksi anda? Bagaimana reaksi Sandra?
“Saya tahan sabar. Saya tanya anak kita kenapa dia buat begitu?”�, kata Sandra.
“Apa katanya?”�, tanya Stephen.
“Saya nak tolong emak!”�, jawab si anak.
Ya, si anak menyepahkan pinggan mangkuk dengan niat mahu MEMBANTU EMAK.
Bayangkan jika Sadra menampar si anak tadi, apakah pelajaran yang anaknya perolehi?
Hatinya akan berkata, “kalau nak tolong emak, nanti kena tampar!”�
Jangan terkejut jika anak kita akhirnya membesar berat tulang, berat punggung. Kita yang mengajarnya dulu. Jika mahu menolong emak, habuannya penampar!
Apa kata Sandra?
“Oh begitu, kenapa tak basuh di sinki?”�, tanya Sandra kepada anaknya.
“Tak sampai”�, kata si anak kecil.
“Baiklah, lepas ini kalau kamu nak tolong emak, beritahu dahulu, ok? Emak akan ambilkan bangku dan kamu basuh di sinki, boleh?”�, pujuk Sandra.
“Boleh”�, jawab di anak.
“Bagus, you are a hardworking man”�, puji si ibu yang proaktif.
Stephen Covey membuat kesimpulan, “dalam situasi seperti itu, prioritinya bukanlah lantai dapur yang bersih, tetapi anak yang ,mendapat pelajaran yang betul.
Bagaimana Sandra boleh menyabarkan diri untuk menjadi proaktif, tidak melatah dan bertindak melulu mengikut rangsangan? Sandra mengamalkan apa yang kita orang Islam namakan sebagai SABAR!
       *untuk membaca keseluruhan artikel ini, klik [link]
*pentingnya memberi perhatian ketika anak melakukan kebaikan! dan cuba abaikan ketika anak buat peranga.

beza cara Reaktif dan Proaktif.. pilihlah yang Proaktif!
c) Terjemahan Erti SABAR ;
"Dan bersabarlah (wahai Muhammad terhadap perbuatan dan telatah golongan yang ingkar itu) dan tiadalah berhasil kesabaranmu melainkan dengan (memohon pertolongan) Allah dan janganlah engkau berdukacita terhadap kedegilan mereka, dan janganlah engkau bersempit dada disebabkan tipu daya yang mereka lakukan." ~Surah An-Nahl, Ayat 127~
 • 4 jenis sabar ;
  •  الصبر بااللَّه = *terlepas* ada sesiapa faham / boleh bantu?
  •  الصبر مع اللَّه = sabar dengan Allah dalam berbuat amalan
  •  الصبر لِلَّه = sabar kerana Allah perintahkan
  •  الصبر عن اللَّه = sabar dari Allah (jangan sesekali sabar dengan sabar yang ini)

d) Pakej Ramadhan (kesimpulan umum) ;
Pakej Ramadhan

Hadirin yang hadir


BERSAMA MAHASISWA MEREALISASI VARSITI