Selasa, Mei 18, 2010

Sambutan 40 tahun UKM

UKM Bangi, 18 Mei - UKM berjaya menyambut ulangtahun penubuhannya yang ke-40. Bersempena dengan hari bersejarah ini, sambutan Ulang Tahun ke-40 UKM mencapai kemuncak dengan majlis Titah Perdana DYMM Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus,Tuanku Mukhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir,selaku Canselor UKM yang sudi mencemar duli bersama Tuanku Aishah Rohani binti Almarhum Tengku Besar Mahmud, DYMM Tunku Ampuan Besar geri Sembilan Darul Khusus.

Majlis bermula sekitar 3 petang dengan keberangkatan tiba DYMM Tuanku Mukhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir dan dimulakkan dengan bacaan doa dan seterusnya ucapan Naib Canselor, Y. Bhg Prof. Tan Sri Dato’ Dr. Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin.

Majlis mencapai kemuncaknya dengan Titah Perdana DYMM Tuanku Canselor dan Pelancaran Sambutan Ulang Tahun ke-40 UKM. Di dalam Titah Perdana, baginda menekankan sejarah penubuhan UKM sehinggalah ke Era Pengiktirafan UKM (2006-kini) yang telah mencapai pelbagai pencapaian cemerlang di peringkat nasional mahupun di peringkat antarabangsa.

Seterusnya persembahan multimedia, persembahan Koleksi Buku Syarahan Perdana dan Acara di Foyer Canselori Aras 2 menyusul setelah berakhirnya Titah Perdana DYMM Tuanku Canselor. Antara acara di Foyer Canselori Aras 2 adalah acara menandatangani Plak sambutan 40 Tahun UKM, pelancaran Setem dan & Sampul Surat Hari Pertama UKM, laman web baru UKM dan Buku-buku Terbitan UKM.

Pameran di Foyer Canselori

Majlis berakhir setelah berlangsungnya lawatan ke pameran dan keberangkatan pulang DYMM Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus yang diiringi DYMM Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus,

Jutaan penghargaan kepada DYMM Tuanku Canselor dan Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan di atas perkenan baginda mencemar duli di bumi UKM ini bagi menyempurnakan Sambutan Ulang Tahun ke-40 UKM ini.

Akhir kalam, memetik kata-kata Dato’ Seri Naib Canselor berdasarkan rekod , seusia 40 tahun penubuhannya, UKM telahpun melahirkan seramai 131,259 graduan; 113,975 Graduan Sarjana Muda; 15,895 Sarjana dan 1,389 PhD. Justeru diharapkan semoga lebih ramai ahli-ahli intelektual akan dilahirkan di bumi UKM untuk menyumbang kepada negara seterusnya menaikkan nama UKM di mata dunia.Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti untuk negara.

MENGILHAM HARAPAN,MENCIPTA MASA DEPAN