Ahad, Mei 17, 2009

Konvensyen MPP Malaysia-MPP GMUKM mara ke hadapan

Batu Pahat-Universiti Tun Hussein Onn(UTHM)- Konvensyen MPP Mahasiswa Semalaysia di UTM telah Berjaya dihadiri oleh 4 MPP Mahasiswa yang terdiri daripada Saudara Ariff Bin Misrol (MPP FST), Saudara Hisyamuddin Che Ali (MPP UMUM TAHUN 3), Saudara Fikah Bin Sanusi (MPP UMUM TAHUN 3) dan Saudara Muhammad Amin (MPP Farmasi).

Konvensyen kali ke-3 selama 5 hari yang bermula daripada 15 hingga 20 Mei 2009 telah mengumpulkan semua MPP Mahasiswa daripada seluruh kampus. Menurut maklumat daripada MPP UKM yang ke sana, mereka menyatakan bahawa pimpinan PMUKM Aspirasi jelas dipandang sipi oleh MPP Universiti lain. Banyak kelemahan PMUKM Aspirasi terdedah di konvensyen tersebut. Dengan kehadiran seramai 10 PMUKM Aspirasi, mereka gagal membawa nama UKM di kacamata MPP lain.

Berbanding MPP GMUKM, mereka berani ke hadapan untuk melontarkan pandangan dan idea. Mereka gagah bersemangat untuk bertanyakan kepada Timbalan Menteri dan para pembentang kertas kerja. Menurut maklumat yang diperolehi oleh pihak editor pm-ukm.blogspot, sesi pembentangan kertas kerja tidak dilakukan oleh Presiden PMUKM, Saudara Nasir sendiri, tetapi dibentangkan ole Saudara Azmer, Wakil KTSN yang juga merupakan Speaker ke-2 PMUKM.

Kelemahanan PMUKM Aspirasi turut terdedah apabila mereka tidak seragam dalam pemakaian dalam majlis. Antaranya adalah kegagalan memakai baju batik seragam semasa majlis dialog bersama Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, YB Dato’ Saifuddin Abdullah. Sedangkan university lain, mereka memakai baju batik yang seragam dan berprotokol.

Inilah kelemahan-kelemahan PMUKM Aspirasi. Seorang MPP GMUKM yang dihubungi turut menyatakan bahawa kelemahan PMUKM Aspirasi jelas memalukan nama UKM dalam Konvensyen tersebut.

Beliau turut berjanji sebagai MPP Mahasiswa untuk mengharumkan nama UKM yang telah gagal dimainkan perannya oleh pihak Aspirasi PMUKM.

“ Kami sebagai wakil jelmaan mahasiswa UKM akan bertindak secara karismatik dan berkaliber bagi menaikkan nama UKM di mata kampus lain walaupun PMUKM Aspirasi enggan dan gagal berperanan sepatutnya”

“ Ini penting kerana tanggungjawab menjaga nama UKMM adalah tanggungjawab semua kerana kita adalah duta kecil kepada UKM”, ujarnya ketika dihubungi oleh wartawan pm-ukm.blogspot.com